Op donderdag 2 juli heeft Hoogeboom de eerste Verificatieverklaring circulair sloopproject ontvangen voor de circulaire sloop van het oude Agnietencollege in Nieuwleusen. Het project voldoet daarmee aantoonbaar aan de eisen van de Verificatieregeling Circulair Sloopproject, een aanvulling op het BRL SVMS-007 certificaat op het thema circulariteit.

Uitreiking met betrokken instanties

Op de projectlocatie aan de Zwaluwlaan in Nieuwleusen kwamen op 2 juli voor deze bijzondere gelegenheid afgevaardigden bijeen van de gemeente Dalfsen (opdrachtgever), Hoogeboom Raalte (aannemer), Normec Certification (Certificerende Instelling), Stichting Veilig en Milieukundig Slopen (SVMS) en het Centraal College van Deskundigen Slopen (CCvD Slopen).

Onafhankelijk voorzitter van SVMS, Kees van Dongen, heette iedereen welkom op deze bijzondere locatie waar kort geleden nog een school stond. Hij lichtte toe dat de sloopbranche volop inzet op circulair slopen en hoogwaardig hergebruik van vrijkomende materialen. Hij roemde de Gemeente Dalfsen en Hoogeboom voor hun hoge circulaire ambities en prestaties. Vervolgens gaf hij het woord aan Henk van der Linden, aanwezig namens het CCvD Slopen. Henk van der Linden vertelde hoe de Verificatieregeling Circulair Sloopproject tot stand is gekomen en hoe belangrijk het is dat de BRL SVMS-007 (het sloopcertificaat), met deze Verificatieregeling een waardevolle aanvulling heeft gekregen op het thema circulariteit.

Gert Hoogeboom trots op aanpak circulaire sloop

Daarna was het de beurt aan Gert Hoogeboom. Met trots vertelde hij hoe zijn bedrijf de circulaire sloop van het Agnietencollege heeft aangepakt. Over de succesvolle kijkdag en het feit dat 96% van alle materialen hoogwaardig is hergebruikt. Hij benadrukte ook de goede samenwerking met de Gemeente Dalfsen, waardoor veel materiaal uit het Agnietencollege is hergebruikt in circulaire projecten elders in de gemeente. Hij kijkt terug op een zeer succesvol project.

Verificatieverklaring

Vervolgens ontving Gert Hoogeboom onder groot applaus van de aanwezigen een mooi ingelijste Verificatieverklaring circulair sloopproject uit handen van Arjen Werkmeester van Normec Certification. Een mooie erkenning voor Hoogeboom Raalte en ook voor de Gemeente Dalfsen.

Nieuwsitem gemaakt door Vechtdal Leeft TV

Vechtdal Leeft TV was aanwezig en heeft een leuk item gemaakt over de uitreiking van de eerste Verificatieverklaring Circulair Sloopproject.

Over de Verificatieregeling circulair sloopproject

De sloopbranche zet volop in op een transitie naar een volledig circulaire bouweconomie in 2050. Duurzaam en circulair slopen wordt daardoor steeds belangrijker. Maar hoe tonen sloopaannemers aan dat zij duurzaam en circulair slopen?

SVMS en het Centraal College van Deskundigen Slopen hebben na uitvoerige consultatierondes met diverse stakeholders de Verificatieregeling circulair sloopproject opgesteld. Deze regeling voorziet in een aanvullende en facultatieve projectverificatie van een sloopproject op het thema circulariteit. Vrijkomende materialen in een te slopen werk moeten geïnventariseerd worden, de sloop moet planmatig plaatsvinden en de bestemmingen van de vrijkomende materialen moet worden verantwoord. De projectverificatie is daarmee een uitdagende en waardevolle aanvulling op het BRL SVMS-007 certificaat van het sloopbedrijf.

Bron: SVMS Verificatie Circulair Sloopproject