Circulaire sloop sportcomplex

De Overijsselse plaats Raalte heeft het duurzaamste sportcomplex van Nederland gebouwd. Echter het oude sportcentrum Tijenraan zou in eerste instantie traditioneel gesloopt worden. Hoe mooi is het dat wij de sloop toch circulair hebben kunnen uitvoeren.

Kijkdag verkoop inventaris

In Nieuwleusen hebben we kunnen ervaren hoe goed circulair slopen werkt. Dit hebben we met onze opdrachtgever in Raalte besproken en zij waren ook meteen enthousiast. In het complex was nog veel aanwezig dat goed hergebruikt kon worden. Daarom heeft Hoogeboom Raalte een kijkdag georganiseerd voor verenigingen en belangstellenden. Het grootste deel van de materialen had daarna al snel een nieuwe bestemming.

Na de demontage van de herbruikbare materialen, is het asbest vakkundig door Hoogeboom gesaneerd. Daarna werden de hallen en het zwembad gesloopt. Op de locatie zijn alle te recyclen materiaalstromen zorgvuldig gescheiden. Na bewerking worden deze stromen hoogwaardiger ingezet. Al met al is op deze manier 99% hergebruikt.

Hoogeboom ontwikkelt, samen met vijf andere sloopaannemers, nieuwe technieken om uit oude bouwmaterialen, de grondstoffen terug te winnen om nog hoogwaardiger in te kunnen zetten. In de nabije toekomst kan betonpuin vermalen worden tot zand, cement en grind. Maar ook puin, dat nu gebroken wordt tot menggranulaat, kunnen we dan verder verfijnen. Metselwerkpuin kan zo weer grondstof worden voor de baksteen industrie. Meer hierover op;

circulairmineraal.nl

De Gemeente Raalte is zeer tevreden over deze circulair uitgevoerde sloop. Wij zijn de volgende opdracht voor hen aan het uitvoeren. Namelijk het circulair slopen van het oude gebouw van kindcentrum de Korenbloem. Natuurlijk wordt de nieuwbouw duurzaam en bijna energieneutraal. Zo bouwen we samen aan een mooie toekomst voor onze kinderen.