5 badkuipen hemelwater per seconde van je dak afvoeren: met een uitbreiding van 60.000 m2 is regenwatermanagement een belangrijk onderwerp bij de bouw van het nieuwe distributiecentrum van Wehkamp in Zwolle. Met Wavin als partner voor het regenwatermanagement heeft Hoogeboom Raalte de ondergrondse infrastructuur verzorgd. Welke materiaalkeuzes zijn gemaakt? Waarom? En zouden achteraf dezelfde keuzes zijn gemaakt?

Feiten & cijfers Wehkamp

Met 60.000 m2 dakoppervlak levert dit heel veel water bij een hoosbui, dat opgevangen dient te worden en ter plaatse zoveel mogelijk geïnfiltreerd. Daarom liggen er onder de grond van het nieuwe distributiecentrum van Wehkamp in Zwolle onder andere:

  • 305 Q-Bic Plus-infiltratiekratten
  • 8 Tegra-putten
  • 230 meter PVC Ultra-3 buis met Reycore® Technology

Gert Hoogeboom (aannemer Hoogeboom Raalte) en Gerjan Kerkdijk (accountmanager civils bij Wavin) kijken naar de ondergrondse infrastructuur en het infiltratieveld dat is aangelegd bij het nieuwe distributiecentrum van Wehkamp in Zwolle. “Een klus met veel tijdsdruk, grote hoeveelheden materiaal en een oppervlakte van 1 hectare om te bestraten”, zo omschrijft Gert Hoogeboom, mede-eigenaar van Hoogeboom Raalte, de werkzaamheden bij de uitbreiding van het distributiecentrum. “Een planningtechnische uitdaging, waarbij goede communicatie erg belangrijk is. Daarom was het fijn dat het complete ontwerp voor regenwatermanagement, zowel boven- als ondergronds, door Wavin is gemaakt en doorgerekend. Op die manier vielen er – letterlijk en figuurlijk – geen gaten. Met het legplan konden we de infiltratiekratten snel plaatsen: dat scheelt in uren.” - Gert Hoogeboom , Hoogeboom Aannemers Raalte

Advies over het totaalplaatje

Met het grote dakoppervlak van het nieuwe distributiecentrum ontstaat er bij een hevige regenbui een hoge druk op het achterliggende systeem voor de afvoer van het regenwater. Gerjan Kerkdijk, accountmanager civils bij Wavin: “Het hemelwater komt – via volvulsysteem QuickStream – met grote snelheid vanaf het dak onder de grond terecht. Een ontlastput moet het water vervolgens ontluchten en de energie eruit halen.” Hoogeboom: “Hierbij hebben we gekozen voor beton: het kan in veel gevallen prima met kunststof, maar dat werd in deze situatie ingewikkeld.”

“Als partner voor regenwatermanagement is het onze taak om te adviseren”, vult Kerkdijk aan. “We hadden uiteraard een oplossing kunnen maken met Tegra-ontlastputten 800-1000 mm, maar in dit specifieke geval heb je erg veel pp-putten nodig om het regenwater te ontlasten. Daarom zijn we op een gegeven moment gestopt met engineeren en hebben we beton geadviseerd. Als wij ergens geen eigen oplossing voor hebben, dan is dat zo. Het gaat ons om het totaalplaatje.”

Via pvc Ultra-3 buizen 400 mm wordt het hemelwater vervolgens vanuit de put naar een infiltratieveld met ruim 300 pp-infiltratiekratten geleid. “Hier hebben we gekozen voor Q-Bic Plus”, vertelt Hoogeboom. “Deze kratten zijn gemaakt van nieuw polypropyleen en het is een modulair en KOMO-gecertificeerd systeem. Met het legplan van Wavin konden we de kratten snel plaatsen. Dat scheelt weer in uren.” Kerkdijk: “De infiltratiekratten zijn eenvoudig in elkaar te zetten en geven je veel ontwerpvrijheid. Het is net LEGO voor volwassenen.”

Voor Q-Bic Plus kan Wavin ook een sterkteberekening maken, maar dat was in dit geval niet nodig. Kerkdijk: “Bij een deklaag van 80 centimeter zijn de Q-Bic Plus-kratten geschikt voor een belasting tot de zwaarste verkeersklasse (SLW60), een aslast van 20 ton en een wiellast van 10 ton. Ook op de lange termijn. Bovenop het infiltratieveld bij Wehkamp – waar nu een parkeerterrein te zien is – ligt een deklaag van zo’n 120 cm.” Hoogeboom: “Het zijn zeer sterke kratten. Je kunt er in de bouwfase probleemloos met de shovel overheen rijden en na oplevering kunnen ze het dagelijkse vrachtverkeer bij Wehkamp prima doorstaan.”

Kunststof en betonnen buizen

Naast de aangelegde pvc-buizen richting het infiltratieveld was het nog een optie dat een ander deel van de buizen van pp zou zijn. Hoogeboom: “We hebben het erover gehad om pp-buizen 500-600 mm aan te leggen. Kunststof legt nu eenmaal makkelijker dan beton. Maar de gemeente Zwolle schreef beton voor bij de grotere diameters.” Kerkdijk: “Dan is er geen andere keuze, ook al leveren we pp-buizen tot en met 800 mm.”

Volgens Kerkdijk en Hoogeboom komt de combinatie van kunststof en betonnen buizen én kunststof infiltratiekratten in een project wel vaker voor. Kerkdijk: “Een andere optie voor het infiltreren van regenwater is het plaatsen van grindkoffers, maar dat is vrij duur qua onderhoud en gevoelig voor vervuiling.” Hoogeboom: “Deze combinatie van materialen en producten is gewoon erg geschikt gebleken voor dit project: de prijs-kwaliteitverhouding is goed én het systeem functioneert zoals het moet. Dat is het belangrijkste.”