Hoogeboom Raalte is betrokken bij het nieuwbouwproject van Wehkamp in Zwolle. De directie, bestaande uit de broers Gert en Jurgen Hoogeboom vertelt “dat het Wehkamp project op bedrijvenpark Hessenpoort voor ons in beeld is gekomen, doordat we voor de gemeente Zwolle het terrein al bouwrijp had gemaakt". Door werkzaamheden te combineren was er tijdswinst te behalen, interessant voor zowel VDR, als voor de gemeente Zwolle en uiteraard voor ons. VDR Bouw was bovendien al een relatie van ons. In Zwolle bestaan de werkzaamheden uit grondverbetering onder de hal, ontgraven en aanvullen, Hoogeboom Raalte ziet toekomst positief in. We voeren uit waar we goed in zijn. Sterk in Uitvoering!

Slim regenwater-management voor nieuw distributiecentrum Wehkamp in Zwolle

Het voormalig familiebedrijf Wehkamp vergroot zijn distributiecentrum op bedrijventerrein Hessenpoort in Zwolle met maar liefst 60.000 m2. Hoogeboom Raalte verzorgt de ondergrondse infrastructuur en partner voor het regenwatermanagement is Wavin. Samen zorgen ze ervoor dat de enorme hoeveelheid water perfect van het dak wordt afgevoerd.

Korte doorlooptijd

Nog vóór de rioleringswerkzaamheden beginnen, graaft Hoogeboom eerst 25.000 m3 niet-draagkrachtige grond af en vervangt dat met zand en menggranulaat. Dan pas beginnen ze met het aanleggen van de rioleringsleidingen. Ver daarvóór is Wavin al bij het project betrokken. Zij leveren niet alleen de buitenriolering maar ook alle leidingen binnen in het pand. Gert Hoogeboom: “Het binnenwerk wordt verzorgd door Brassco, een andere partij. Het was voor zowel Brassco als ons heel mooi dat het complete ontwerp voor het regenwatermanagement door Wavin is gemaakt en doorgerekend. Dat voorkomt communicatie en zo konden we snel inspelen op tussentijdse wijzigingen in het bouwplan. Zeker handig gezien de korte doorlooptijd, het project moet namelijk eind dit jaar (2018) klaar zijn.”

5 badkuipen water per seconde

Vooral het aantal m2 dakoppervlak maakt dit project bijzonder. Gert Hoogeboom: “We hebben wel vaker projecten van deze omvang. Maar de naam Wehkamp, zeker op deze zichtlocatie aan de A28 maakt van dit project een mooie showcase. Als je niet dagelijks te maken hebt met regenwatermanagement, sta je er waarschijnlijk niet zo bij stil wat zo’n groot oppervlak betekent. Maar bij het nieuwe distributiecentrum van Wehkamp moet er tijdens hoosbui al gauw 5 badkuipen water per seconde worden afgevoerd. Dat water komt onder hoge druk door de buizen. Als je hiervoor normale putten neemt, ben je zo je deksels kwijt.

Infiltreren in de omliggende grond

“Inderdaad, een behoorlijke hoeveelheid. Dit water moet onder de grond eerst maar eens z’n energie kwijt,” legt Gerjan Kerkdijk, accountmanager Civils bij Wavin, uit. “Uit praktische overweging hebben we daarom gekozen voor een betonnen put. Het water verliest hier z’n kracht, maar niet z’n volume. Dus vanuit de put leiden we het water met PVC 400mm naar een infiltratieveld, waar het water via modulair te plaatsen Q-Bic Plus units de tijd heeft om te infiltreren in de omliggende grond. Bij extreme buien fungeert de naast het pand gelegen beek als overstortvoorziening.”

Scheelt in uren

Gert Hoogeboom heeft ervaring met Q-Bic Plus. “Het is geen hogere wiskunde, dus je kunt de units snel installeren. Zo zijn er geen losse verbindingsclips die je weer apart erbij moet zoeken. Met 1 handeling plaats je het krat, zonder gepriegel. Dat is zeker bij slecht weer een groot voordeel. Bovendien scheelt het weer in uren.”

Duidelijke communicatie en snelle reactietijd

Over de samenwerking met Wavin zegt Gert Hoogeboom: “We hebben al veel projecten samen succesvol opgeleverd en ook deze keer weer was de samenwerking prima. Wij bieden zelf veel verschillende disciplines, zodat we een zo compleet mogelijk pakket kunnen aanbieden. Bij ons heeft de klant één aanspreekpersoon, want korte lijntjes, duidelijke communicatie en een snelle reactietijd vinden we heel belangrijk. Diezelfde ervaring hebben wij met Wavin.”

Lees het hele artikel